м. Бердичів, Богунська, 27

Не роби собі кумира

Коли людина не має віри в живого Бога, не має спілкування із своїм Творцем, вона звикла робити собі якусь подобу, людську видумку ставити перед собою і до неї молитись, їй поклонятись, її возвеличувати. В Слові Божому сказано: «Немає нічого нового під сонцем». Це було ще в старому Заповіті і це дійшло до наших часів.


Історія, яка описана у Біблії (книга Вихід 19, 20 розділи) розповідає нам про те, як Мойсей піднявся на гору Синай для спілкування з Богом. Бог сказав йому зійти до народу, освятити його і Він, Господь, буде говорити з народом. Мойсей як законослухняний зробив так, як велів йому Господь. В назначеному місці, перед горою Синай, Мойсей вивів весь ізраїльський народ, який бачив власними очима, що гора сильно тряслась, виринув з-під неї сильний дим і вогонь, лунав сильний трубний звук, грім і блискавки, і почав промовляти Бог до народу і говорити 10 заповідей. Сильний страх прийшов на народ, і вони звернулись до Мойсея з проханням: «Нехай Бог тобі говорить усі слова, і ми будемо тебе слухати і виконувати».


Тоді Мойсей звернувся до народу з такими словами: «Твердо держіть в душах ваших, що ви не бачили ніякового образу в той день, коли говорив до вас Бог на Хориві із середини вогню, щоб ви не зіпсувалися і не зробили собі ідола та подобу, якогось боввана подібного чоловікові чи жінці, зображення якоїсь худобини, що на землі, зображення крилатого птаха, що літає під небом, зображення всякого плазуючого по землі, зображення усякої риби, що у воді під землею, і щоб ти звівши очі свої до неба і побачивши сонце, і місяць, і зорі – усе військо небесне, щоб не був ти зведений і не вклонявся їм і не служив їм… (Повторення Закону 4:15-19) . В Новому Заповіті також сказано: «Ніхто Бога не бачив, Однороджений Син, що в лоні Отця, Той Сам виявив був» ( Івана 1:18) .


Коли ми подивимось на життя людей сьогодні, то побачимо протиріччя Слову Божому, і те, наскільки народ далеко відступив від Бога, далекий від істини Його, від тих заповідей, які Бог дав нам. Скільки сьогодні усіляких ідолів, вимислів, намальованих або зроблених людськими руками образів у вигляді чоловіка і жінки, і худоби, і птахів, і риб. Сьогодні люди віддають перевагу поклонінню вимислу людському, ніж живому Богу, Якого ніхто не бачив, а лиш голос Його можемо чути, відкривши Боже Слово. Ми можемо читати і прислухатись до того, що Бог говорить через Своє Слово, щоб нам жити під благословенням, а не під прокляттям. Господь говорить через пророка: «До кого вподобите Бога, і подобу яку ви поставите поруч із Ним? Він – Той, Хто сидить понад кругом землі, а мешканці її, немов саранча перед Ним…» (Ісайя 40:18,22) . Отож, бувши образом Божим, ми не повинні думати, що божество подібне золоту, сріблу, коштовному камінню, твору мистецтва чи людській вигадці (Дії апостолів 17:29).


Сьогодні народ бажає жити краще, і це добре, але це може статися при одній умові, коли народ залишить усіляке ідолопоклонство і повернеться до віри в живого Бога, Який говорить і по цей час до людей. Просто потрібно відкрити Слово Боже і читати, відкрити свої духовні вуха, щоб почути те, що говорить Господь духу людському. Ісус, коли проповідував, часто говорив до людей, маси народу ходили за Ним і всі слухали, але не всі чули, що Він говорив, тому Ісус по закінченні казав: «Хто має вуха, нехай слухає!».


Коли ми подивимось у світ, то усі мають фізичні вуха, але мало хто має духовні вуха, щоб почути голос Божий. В наш час, з кожним роком більше і більше людей уподібнюються тим ідолам, яких вони собі запрограмували у своє життя. Рік півня, рік собаки, свині, криси, тигра мавпи… От і мають наслідки тих, на кого надіються, ким прикрашають свої оселі, в чий образ одягаються.


Часто приходилось спостерігати, коли проходять якісь масові дійства, іде розпродаж прикрас-обручів з червоними ріжками. Дорослі і діти зодягають і носять їх, ніби то прикраса. Та в чий образ ми зодягаємо дітей? Коли це приходить в реальне життя дитини, батьки руками розводять: «В кого це воно таке вдалося?».


Українці вважають себе християнами, але не спостерігається у Слові Божому таких прикладів, де б Христос робив подібне. Тож є над чим подумати? «Кому ми віддаємо себе в раби, того ми і раби» (Римл.6:16) . Ми дивуємось чому війна, корупція, хвороби? Звідки взявся пташиний грип, свинячий грип, звідки криза взялась? Приходить гнів Божий на синів, які противляться Слову Божому. Якщо Бог чітко сказав не робіть цього і не вклоняйтесь. Ігноруючи закон Божий, люди масово збираються зустріти новий рік, називаючи роком свині, півня, тигра, мавпи і по телебаченню, в пресі, скрізь розповідають, як досконало треба одягнутись під мавпу, які страви зготувати і т.д. Після цього ми дивуємось, чому ж люди такі злі, ведуть себе як тварин. Просто вони уподібнюються тому образу, якому поклоняються і якому служать, розвішуючи плакати де тільки можна: «Мавпа принесе щастя». Ні! Мавпа принесе нещастя. Тому що, замість Творця, поклоняються творінню.


Бог є Бог ревнитель. Мало хто пише істину Божу перед своїми очима, щоб уподібнюватись образу Божому і у всьому походити на Христа, бути добрими, милосердними, як Христос. Цар Давид молився і говорив: «Не покладу перед очима своїми речі нікчемні» (Псал. 100:3) . Тому що те, що буде весь час перед твоїми очима, те і проникатиме в твоє серце, оволодіватиме твоїм розумом і по не волі людина стане такою, якою не бажає бачити її Бог.


В останній час, в якому ми живемо, ворог людських душ буде показувати багато негативних образів в житті людей, щоб відхилити народ від істини Божої, і сказано в Слові Божому, що ці негативні образи будуть показувати чудеса і знамення для того, щоб люди повірили більше неправді, аніж істині. Однак кожна людина має зважити і з розсудливістю та поміркованістю визначитись, кому служити і поклонятись, в який образ їй уподібнюватись. «І побачите різницю між праведним та нечестивим, між тим, хто Богові служить та тим, хто не служить Йому» (Малах. 3:18) . Ця різниця в цей останній час особливо буде виражена.


Опубліковано: 2019-03-15

Опублікував: Адмін

Автор: Пастор Жучков Л.Б.

Повернутись до статей