м. Бердичів, Богунська, 27

Черга біля банку

Мене завжди спантеличувало явище соціального статусу. Чому ми, люди, підносимо одних, а не інших? Існує безліч факторів, що впливають на стан людини на соціальному тотемному стовпі: слава, багатство, здібності, краса, особисті якості, титул, спадок, тощо

Напевно, вперше я помітила різні рівні популярності ще в старших класах, але й у дорослому віці я помічаю, що маси одностайно виділяють одних і колективно ігнорують інших. Ми класифікуємо себе, ставлячи одних першими, а інших останніми.

У перший рік після свого переїзду до великого міста я зробила дурну помилку, вирушивши до банкомата в суботу. По дорозі на побачення, де я сподівалася справити враження, я зайняла місце в довгій черзі нетерплячих людей, яким на вихідні знадобилася готівка. Вся в своїх думках, я не відразу помітила наростаючий шум на чолі черги, від якого мене відділяли як мінімум 8 людей. Однак мою увагу привернули схлипи й лайки, і я побачила жінку з розпатланим волоссям, яка намагалася стримати емоції і закінчити свою транзакцію. Я подивилася на жінку, а потім на людей у черзі переді мною та за мною. Всі уникали дивитися в очі та ввічливо (або просто нетерпляче) ігнорували засмучену жінку. Вона скасувала свою транзакцію, повернулася до нас і сказала: «Мій батько щойно помер». Це було не стільки вибачення, скільки пояснення. Не отримавши відповіді, вона повернулася, все ще в сльозах, і попрямувала на парковку. Я озирнулася в пошуках допомоги, вважаючи, що хтось повинен обов’язково щось зробити. До моєї власної відрази, до мене дійшло, що причиною, через яку я не зрушила з місця, було небажання втратити свою чергу.

Як часто ми ставимо власні плани вище любові до людей, до якої закликає нас Ісус? Як часто ми ігноруємо тих, хто дорогоцінні для Христа, тому що поверхнево визначаємо їх цінність? У той момент біля банкомата мені було куди піти і кого вразити. Ця жінка була мені чужа, і я егоїстично вважала, що не можу приділити їй час. Але Христос не закликав нам служити Йому тільки тоді, коли нам це зручно. Він не просив нас служити тільки тим, кого ми вважаємо гідними нашої уваги. Він переверне наші пріоритети з ніг на голову — від королеви випускного до порнозірки, або від залежної до спортсмена — і покаже, що, незважаючи на наші порожні ярлики, перші будуть останніми, а останні першими.

Прочитай: Слава Божа і слава людська

Скорботна жінка тепер намагалася відкрити машину, і я відчула, що маю бігти до неї. Вона стала моїм пріоритетом, і моє серце наповнилося співчуттям до неї. У відповідь на її здивований погляд я щиро сказала: «Я так співчуваю вашій втраті». Її обличчя знову зморщилося, і вона плакала, поки я її обіймала. Через хвилину вона заспокоїлася і тихо подякувала мені, перш ніж сісти в машину і виїхати. Я попрямувала назад до банкомата, де люди були занурені в свої телефони, активно мене ігноруючи.

І я зайняла місце в кінці черги.

Опубліковано: 2022-07-08

Опублікував: Админ

Автор: Бет Касл

Джерело: new.noviichas.com.ua

Повернутись до статей