м. Бердичів, Богунська, 27

Біблійний погляд на хрещення

Перед приходом Ісуса Христа на землю, Бог послав Івана Хрестителя. Його місія – приготувати шлях до приходу Господа, підготувати людей до зустрічі зі Спасителем. Іван Хреститель чітко виконував це доручення, без лицемірства показував людям на їх гріх, і хрестив у річці Йордан для покаяння. При цьому він наголошував військовим і вельможам, бідним і багатим: «Принесіть достойний плід покаяння».


У своїй промові Іван Хреститель показував, що саме є достойний плід покаяння: «Хто має дві сорочки, дай тому хто не має, поділися хлібом з голодним». Митникам наказував: «Не вимагайте з народу більше, а ніж потрібно». Військовим: «Не ображайте, не обманюйте…». Достойний плід покаяння – це змінити образ мислення, зректися себе і жити згідно Слова Божого. Багато людей в Ізраїлі вважали його за Месію, але він не присвоїв слави собі, а усім заявляв: «Ісус Христос іде за мною, я не гідний розв’язати і сандалі Йому. Він буде хрестити Духом Святим і вогнем».


Господь Ісус прийшов хреститись у річці Йордан. Іван Хреститель запевняв Господа: «Мені належить хреститись у Тебе». Христос дав зрозуміти, що так має виконатись усяка правда. Коли Ісус вийшов із води, Іван Хреститель свідкує, що бачив, як Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба і Бог промовив з неба: «Це Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління». Біблія говорить, що Ісус хрестив людей у воді, також хрестили і Його учні в покаяння.


Хрещення в перекладі означає занурення у воду. Перед Своїм вознесінням до Отця Небесного, Ісус зібрав учнів і дав їм останні наставляючи слова, які записані Марка 16:15-16: «Ідіть по усьому світу і проповідуйте Євангеліє усім людям, хто буде вірувати і охреститься, той спасенний буде, а хто не буде вірувати, засуджений буде». Цими словами Ісус дає усім чітко зрозуміти, що не усіх треба охрестити, а тільки тих, хто вірує, що Ісус Христос це Месія, Який прийшов у цей світ спасти усіх грішних людей. Якщо людина вважає себе грішником, то хрещення, тобто занурення у воду, є зовнішнім актом покаяння перед Богом і людьми. Таким чином людина показує, що вмирає для гріха, для своїх пожадливостей, а воскресає з води для нового життя через віру в Ісуса Христа і обіцяє слідувати Його шляхами, творити Його волю і жити згідно Слова Божого.


В Євангелії від Матвія 28:19 Ісус сказав: «Ідіть научіть усі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа». Знову ж таки, Ісус ставить наголос на тому, що не всіх потрібно хрестити, а спочатку навчити людей, проповідуючи Слово Боже. Людина має визнати свої гріхи, і через покаяння має усвідомити, що вона стає на вірний шлях у слідуванні за Христом, переходить із широкого шляху, який веде у пекло, на вузький і тернистий, який веде в Царство Боже. Це не завжди легкий шлях, але приймаючи рішення, людина занурюється у воду і дає обіцянку Богу й людям жити, мислити, творити згідно вчення Ісуса Христа. «Хто в Христа охрестився, в Христа і зодягнувся» Галат.3:27.


Яке значення має свячена вода, свята вода у хрещенні? Свята вода – це Слово Боже, яке живе і діюче, спроможне оживити людину від духовної смерті, змінити життя людини і очистити її від усілякого гріха й неправди. Фізична вода, скільки б нею не окропляли, не принесе позитивних змін. Вона не може оновити мислення людини, зцілити душу.


Сам Ісус Христос говорить у Своєму Слові про воду так. В день одного великого свята Він стояв у храмі. Побачивши великий натовп народу, Ісус викликнув гучну промову: «Хто прагне, нехай прийде до Мене і п’є. Хто вірує в Мене, як написано в Писанні, то ріки води живої потечуть із утроби його» Ів. 7:37-38. При зустрічі із самарянкою біля криниці, Ісус знову ж ставить наголос на воді, яку Він дає, тобто Його Слово. Саме Воно стане людині джерелом до вічного життя (Ів. 4 розділ).


Біблія то є духовна книга. Про яку воду каже Ісус Христос? Вода – це Його Слово. Коли люди будуть жити Словом Божим і споживати цю Воду, будуть мати життя вічне, і тут, на цій землі, будуть мати благословення, тому що Слово то є вказівник правильного життя: як будувати міцні сім’ї, виховувати дітей, як будувати і керувати країною, містом. З людини, яка п’є з джерела Божого Слова, завжди витікатимуть ріки живої води – розумні, мудрі, помірковані, розсудливі слова, тому що від надлишку із серця, говорять і вуста.


Опубліковано: 2018-11-29

Опублікував: Адмін

Автор: Пастор Жучков Л.Б.

Повернутись до статей