м. Бердичів, Богунська, 27

Джерело: kartinkin.net

Щасливий кінець

З погляду свого «сюжету» закінчення Біблії багато в чому перегукується з її початком. Зруйновані взаємини між Богом і людьми нарешті відновлені, а прокляття, записане у Буття 3, знято. Запозичуючи образи з Едемського саду, Одкровення зображує річку і дерево життя, проте тепер замість антуражу саду ми бачимо велике місто, наповнене Богом, що поклоняються. І ніколи більше смерть чи смуток не затьмарить цю сцену.

Іоанн бачить небеса, як здійснення мрії всіх євреїв: Єрусалим відновлений, його стіни з яшми, а вулиці з сяючого золота. Для когось іншого (скажімо, емігрантів з країн, що розвиваються) небеса можуть уособлювати возз'єднання сім'ї та будинок, що рясніє їжею та свіжою питною водою. Небеса – це виконання будь-якої справжньої мрії.

Книга Об'явлення обіцяє, що наші заповітні мрії – це не просто фантазії. Вони здійсняться. Коли ми прокинемося під новим небом на новій землі, у нас нарешті буде все те, про що ми так мріяли. Якимось чином, з усіх поганих новин, відображених у такій книзі, як Одкровення, виникають новини добрі: захоплююча Блага звістка, обіцянка нескінченного блага без жодних застережень. Ось уже справді щасливий кінець.

Прочитай також: Як ми, християни, реагуємо на кризи?

У Біблії небеса - це не другорядний елемент і не ідея, в яку можна вірити, а можна і ні. Це остаточна реабілітація всього твору. Ніколи не применшуючи серйозності людської трагедії та розчарування, Біблія (чи існує більш відверта книга, ніж вона?), проте додає одне ключове слово: «тимчасові». Те, що ми відчуваємо зараз, ми відчуватимемо не завжди. Настане час відновлення.

Для тих, хто виявився захопленим стражданнями або в кого зруйновано сім'ю, або хто опинився серед економічних негараздів або перебуває у страху, — для всіх них, для кожного з нас небеса обіцяють майбутнє, набагато більш тривале і реальне, ніж дні, проведені нами на землі . Це буде час здоров'я та цілісності, радості та миру. Біблія починається з цієї обіцянки в книзі Буття, і закінчується цією ж обіцянкою гарантією майбутньої реальності. Кінець стане початком.

Уривок з книги “Знайомство з Біблією”

 

Опубліковано: 2023-04-21

Опублікував: Админ

Автор: Філіп Янсі

Джерело: equalibra

Повернутись до статей